J h u l t g r e n

Look! I'm as high as the sun.

ostkakansdag idag.

Publicerad 2009-11-14 21:30:50 i Allmänt

kan man fira det på något bättre sätt än att äta den utsökta småländska godsaken? 

Ostkaka tillverkas genom att mjölk ystas med ostlöpe och ostkakans speciella konsistens uppstår när kaseinet i mjölken koagulerar. Ostkakan finns i huvudsak i två varianter. Den ena är Hälsingeostkakan och den andra den kanske mer kända småländska ostkakan. Den har föreslagits som officiell nationalrätt för Sverige i en riksdagsmotion 18 oktober 2004 av centerpartisten Margareta Andersson.

En förenklad variant av den småländska ostkakan kan tillagas hemma av färskost, ägg, socker, hackad mandel och grädde som rörs ihop och gräddas i ugn vid 225 grader. Den riktiga ostkakan kan också tillagas hemma. Småländsk ostkaka äts ofta avsvalnad men ljummen. Kakan serveras oftast med sylt och vispad grädde, men kan även ätas med till exempel mjölk eller glass.

visste ni förresten att man alltid börjar ta av kakans mitt, för att sedan lämna en liten kant längst ut vid formen? En gammal tradition som levt kvar i Smålands djupa skogar. Detta gjorde man för att formarna man använde förr var av koppar och koppar är inte nyttigt att få i sig. man började i mitten, där det inte fanns någon koppar och så jobbade man sig ut i kanterna. Det ÄR sant. Nu mer är ju inte formarna gjorda av koppar, så man får friheten att äta sin ostkaka hur man vill. Bra va? annars skulle det garanterat någon som skulle ha invändningar på det, för så är det jämt.     

Jag har gjort egen ostkaka några gånger och det är nog godare än köpt vid närmare eftertanke. Jättelätt att göra är den oxå, kommer med recept en annan gång ( vet inte vart jag har det.. ) 

Team Ola vann körslaget btw. hej då! //H 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela